duminică, 11 ianuarie 2009

Portugalia îl ajuta pe Obama sa goleasca Guantanamo


In urma cu cateva saptamani Portugalia a surprins comunitatea europeana fiind primul stat care si-a aratat in mod oficial disponibilitatea preluarii unei parti dintre detinutii din închisoarea de la Guantanamo, iar Statele Unite lauda aceasta initiativa ca un prim pas spre implicarea Europei în rezolvarea problemei creata de Bush pe care acum se chinuie s-o rezolve Obama si europenii.
Portugalia s-a oferit sa acorde azil fostilor detinuti de la Guantanamo si a cerut, prin intermediul ministrului de Externe, Luis Amado, celorlalte state membre ale UE „sa trimita un semnal clar în privinta dorintei de a ajuta guvernul SUA sa rezolve aceasta problema, primind unii detinuti. A venit momentul ca Uniunea Europeana sa faca un pas înainte“. O parte dintre presupusii teroristi detinuti la Guantanamo nu pot fi pusi sub acuzare, din cauza lipsei de probe. În acelasi timp, ei nu pot fi trimisi înapoi în tarile de origine, deoarece risca sa fie supusi torturii. John Bellinger, consilier pe probleme legislative în Departamentul de Stat al SUA, a declarat pentru BBC ca sunt aproximativ 50-60 de cazuri la Guantanamo pe care ei stiu cum sa le rezolve. In orice caz se pare ca Portugalia nu va gazdui nici unul dintre prizonierii de la Guantanamo care au fost acuzati pentru implicarea in atacurile de la 11 septembrie ori alte atacuri teroriste. In schimb, Portugalia va primi detinuti impotriva care nu au fost acuzati in mod direct, dar care au ramas la Guantanamo datorita riscului aparent de a fi persecutati in tarile de origine.
Oferta facuta de minstrul portughez de externe Luis Amado vine chiar dupa a 60 a aniversare a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, si conform observatorilor, prizonierii care vor fi primiti in Portugalia vor avea garantat statutul de exilati politic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu