joi, 12 februarie 2009

Lisabona si Madridul se vor concentra asupra crizei economice la Summitul Iberic




Pe agenda liderilor din Portugalia si Spania, cu ocazia Summitului Iberic anual, s-a aflat problema referitoare la caile de combatere a efectelor crizei economice mondiale, summitul avand loc in nord-vestul Spaniei, in orasul Zamora.
S-a spus despre Primul ministru portughez Jose Socrates ca va incerca in timpul discutiilor sale cu omologul sau spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, sa identifice metodele prin care sa combata efectele crizei economice, declaratie facuta de un diplomat al Lisabonei, inaintea de intalnirea Primilor Ministrii si a catorva ministrii din ambele tari. Deasemenea se mai astepta din partea Prim Ministrilor Socrates si Zapatero sa-si indrepte atentia in ceea ce priveste energia si schimbarile climatice, sa discute despre chestiunea preluarii de catre Spania a conducerii UE in prima jumatate a anului 2010, ratificarea Tratatului de la Lisabona care s-a impotmolit, dar si despre urmatorul Summit Uniunea Europeana – America Latina care va fi gazduit de catre Spania si despre rezultatele Summitului Uniunea Europeana – Africa gazduita de Lisabona in 2007.
Cele doua guverne au aprobat cu aceasta ocazie si crearea unui centru comun pentru cercetari in domeniul energiei regenerabile, in orasul spaniol de granita Badajoz si au dezvaluit un plan definitiv de constructie al proiectului amanat al unui tren de mare viteza care va traversa granita dintre cele doua tari din Peninsula Iberica. Pe parcursul celor 14 zile in care se vor intalni ministrii celor doua tari, se vor finaliza acorduri de cooperare in domenii precum sanatatea, mediul inconjurator, aparare si tehnologie. Acesta va fi cel de-al 24 lea Summit Iberian.

Sursa: www.the-news.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu